Close

Rare jongens die chinezen

China 14 March 2013 door Jasper
reacties

Rare jongens die chinezen

China
14 March 2013
door Jasper

Na 6 maanden zon, zee en strand is het dan eindeljk zo ver, ons visum voor China is binnen en we verlaten de tropen! Met de metro welteverstaan. Na vijf dagen wachten hebben we eindelijk toegang tot dat gekke land, op nog geen steenworp afstand van alle Gucci en Prada geweld in Hong Kong. ‘s Middags rond vijf uur stappen we de metro uit om de grens over te lopen. Als we het treinstation van Shenzhen instappen om een treinkaartje te kopen, is het al direct begonnen: alles wat je ooit hebt geleerd dat logisch is, blijkt niet meer te kloppen!

En als je hier de weg vraagt aan een random voorbijganger, hebben ze echt geen idee waar je het over hebt. Engels wordt er bijna niet gesproken. En als je het juiste woord vervolgens probeert voor te lezen uit je phrasebook, scheld je iemands moeder voor paard! (“Má mā ma màmá mâ” betekent zoiets als “je moeder geeft het paard een schop”). Om als je het vervolgens aanwijst of uitbeeld alsnog iets totáál anders te krijgen dan wat je bedoeld. Of ze staren je me lege niets begrijpende ogen aan. In de meeste restaurants krijg je, zodra je gaat zitten, thee ingeschonken. Wil je vervolgens een kop thee bestellen kijken ze je aan alsof ze water zien branden. Het hele restaurant wordt erbij betrokken. Maar niemand heeft enig idee wat je bedoeld… Deze mensen komen van een andere planeet.

En naast die taalbarriere heb je ook nog eens de gewoontebarriere. Als ze met verbijsterende brutaliteit zich langs je duwen in een rij, of nog geen 5cm achter je staan om vervolgens keihard te hoesten/niezen/rochelen, ze tegen elkaar/hun telefoon schreeuwen. Of als ze een schaarse stoel in de wachtruimte claimen, om vervolgens hun tas daar op te zetten en zelf te blijven staan. Heel irritant, kunnen we je vertellen. Buiten de toeristenbolwerken kun je met engels nergens terecht en wordt zelfs het bestellen van een glaasje water een hele onderneming! Ofwel, reizen in China is een uitdaging en absoluut een avontuur.

Maar die gekke chinezen zijn niet alleen maar gek. Ze zijn ook oprecht geïnteresseert! Net als in Myanmar vinden ze het leuk dat je hun land komt bezoeken. Wat vervolgens resulteert in een man die op het station van Shenzhen naast ons komt lopen en tegen ons aan begint te lullen. In het engels. De man loopt strak in het pak, een beetje bezweet. Haren vet en van de zijkant afgeschoren. Terwijl wij stotterend en bladerend in ons woordenboek aan de ticketverkoper proberen duidelijk te maken dat we naar Nanchang willen, begint hij in het chinees ons treinticket te regelen. De trein zit vol. Is dit waar? Probeert deze kerel ons op te lichten? Nee, het is echt zo, zegt de dame achter het loket. Shit. Dus dan morgen maar. En voor we het weten is onze chinees aan het bellen en sleurt hij ons mee het station door.

“Airco, private bathroom, double bed, free wifi and only 150 Yuan!” zegt hij. Onze chinees heeft een hotel voor ons geregeld. 3 minuten lopen van het station. En dat niet alleen. Hij wijst ons waar de restaurants zitten, waar we kunnen pinnen en hoe we morgen naar het station moeten komen. Dit alles in een waterval van engels met een zwaar chinees accent. Dan geeft hij ons zijn kaartje en roept dat waar we ook zijn in china, we hem altijd kunnen bellen. En hij leert ons dank je wel zeggen in het chinees. En dan is hij weg.

We weten allebei niet zo goed wat we ermee aan moeten. Het doet me denken aan tien jaar geleden. Toen bewoog een chinees die ik op straat tegengekomen was hemel en aarde om een auto te lenen. Dan kon hij ons naar een panda reservaat rijden. Als iemand zich zo aan je opdringt ben je al snel geneigd te denken dat ze iets van je willen. Of dat het een oplichter is. Of iets anders slechts. Maar dat hoeft dus niet, blijkt wel. Soms vinden ze het gewoon leuk dat je er bent. Ons hotel was shit, maar dat lag niet aan die man. Dat lag aan de irritante gewoonte dat chinezen alleen maar kunnen schreeuwen. Het zijn een beetje twee uitersten. Ja, rare jongens die chinezen…

Comment reacties
reageer zelf Reageer