Close

Lekker groen!

Kirgizie 23 May 2013 door Jasper
reacties

Lekker groen!

Kirgizie
23 May 2013
door Jasper

Het was de bedoeling om een hike van twee dagen te doen. De ene dag omhoog naar een plek die Altyn Arashan heet. Daar met onze luie reet in wat warmwaterbronnen zitten. En de volgende dag weer terug. Heerlijk. We zijn gek op hotsprings! Tas gepakt, voedsel voor twee dagen mee. Warme kleren mee, want we hebben geen idee hoe koud het daarboven is, en gaan!

Nadat we bij het begin van het pad uit de bus geschopt zijn, lopen we al snel met open mond om eens heen te kijken. Damn! Bomen! We hebben sinds Papua niet zoveel bomen meer gezien! En dit zijn niet zomaar bomen, dit zijn dennebomen! Die hebben we sinds eeeeuh… heeeeeeel lang niet meer gezien. En alles is groen. Na alle ruige rauwe landschappen van de laatste maanden is dit echt geniaal. Alsof we door de alpen wandelen. Wat bomen, riviertje erbij, denneluchtje eroverheen en hoppa: Oostenrijk! Alleen de paarse koeien hebben ze vervangen voor paarden.

Zo gaat het vijf uur lang. Ooooh, aaaah, wat mooi. We zijn helemaal in onze nopjes. Het is echt prachtig. En dan lopen we na een stevige laatste klim ineens de vallei in. Altyn Arashan. Een groene vallei met aan de ene kant weide en aan de andere kant denneboomen die tegen de bergwand opklimmen. Gescheiden door een riviertje die ruig door de vallei slingert. Aan het einde van de valei zien we pieken met sneeuw. Het is duidelijk. Wij gaan morgen echt nog niet terug!

In de vallei staan slechts een paar huisjes. Waarvan twee om te logeren zijn. En het mooiste is, door de hele vallei zijn allemaal warmwaterbronnen. Na een dag zwoegen is er niets lekkerder dan in het warme water te chillen. En de dag erna trouwens ook. En de dag dáárna. Dit is genieten! Op slechts een paar andere toeristen en wat kuddes schapen na hebben we de vallei bijna helemaal voor ons zelf. We hangen in badjes die tegen de rotsen zijn aangemaakt. We hangen in een blokhut. En als we willen konden we ook nog in het bad hiernaast. In de vorm van een schattig hartje. Alleen dat hartje is voor een Jasper net te klein.

Als het na een paar dagen begint te regenen besluiten we dat het mooi is geweest. Het is tijd om terug naar de “beschaving” te gaan. En zo brengt onze gastheer ons terug naar het begin van de hike. In zijn 50 jaar oude russische jeep wel te verstaan. Geen rotsblok te hoog voor dat apparaat. We kijken nog eenmaal om naar het prachtige landschap. Daaaaag vallei! Dat was geweldig. We kunnen er weer helemaal tegenaan!

Comment reacties
reageer zelf Reageer