Close

Man van staal

Georgie 14 July 2013 door Jasper
reacties

Man van staal

Georgie
14 July 2013
door Jasper

We bezoeken de dubieuze claim for faim van Georgië. Stalin is er geboren! Na het overlijden van Stalin, heeft de toenmalige Sovjet Unie de buurt om zijn geboortehuis heen plat gegooid en er letterlijk een museum overhéén gebouwd. Zo staat Stalin zijn geboortestulpje nu afgeschermd door een enorm gebouw, vereeuwigt voor het nageslacht. En kun je even bij hem aanschuiven aan tafel, zijn pleepot in de trein bekijken of je vergapen aan zijn favoriete sigaretten.

Het museum is een klassiek voorbeeld van Sovjet voorlichting. Alle succes worden uitgebreid gedocumenteerd, van hoe Stalin wordt onthaalt door arbeiders tot hoe ze de eerste mens de ruimte in knallen. Wat mij vooral opvalt is de foto hiernaast. Stalin in zijn jonge jaren, toen hij nog Iosif Vissarionovich Dzhugashvili heette. Een knappe kerel met ernstig gelijkende Che Guevara trekken! Pas later heeft hij zijn bolle kop gekweekt en is hij zich Stalin gaan noemen. Wat blijkbaar “Man van staal” betekend. Dat sloeg wel even in als een bom. De man van staal, die kan toch vliegen? En die liep toch in een onderbroek over zijn maillot heen???

Comment reacties
reageer zelf Reageer